Lajiesittely

Historia lyhyesti

Hoi Jeon Moo Sool pohjautuu yli tuhat vuotta vanhaan Korealaiseen Tol Kye Ry taistelutaitoon. Tol Kye tarkoittaa pyörimistä tai kääntymistä ja Ry tapaa tehdä. Hoi Jeon Moo Soolin Suurmestari Myung Jae Ok aloitti lajin harjoittelun vuonna 1961 munkki Su Ho Sa:n johdolla joka oli saavuttanut Tol Kye Ry Suurmestarin arvon vuonna 1938. Vuonna 1975 Korean itsenäisyyspäivänä Myungista tuli Tol Kye Ryn 127. suurmestari. Hän on siitä lähtien uudistanut lajin tekniikoita ja täsmentänyt tärkeitä teknisiä epäselvyyksiä ja periaatteita. Tärkein päätös ja uskallusta vaativa teko oli vaihtaa lajin Tol Kye Ry nimi Hoi Jeon Moo Sooliksi ja käyttää sitä julkisesti. Näiden nimien tarkoitus on sama, mutta ensimmäinen on vanhaa ja jälkimmäinen nykykoreaa. Myung perusteli nimen vaihtoa sillä, että monet korealaisista eivät käyttäneet eikä tienneet Tol Kye Ry-sanaa. Korealainen mestari Young Suk (7 dan) toi HJMS:n Suomeen 1991. Suomessa opetuksesta vastaa nykyään Suomen pääopettajana toimiva Inseon Hwang (7 dan).


Lajikuvaus

Korealaisten alkuperäisimmissä taistelutaidoissa korostuu joustavuus, rentous sekä nopea liikkuvuus, kuten Tol Kye Ry:ssä. Keho-ki ja ajatus-ki lähtevät liikkeelle tasapainopisteestä. Esimerkiksi kehon tasapainon siirtäminen astumalla jalalla eteenpäin on liikkumisen keskeinen harjoitus ja periaate. Yleensä harjoittelijat käyttävät turhaan paljon voimaa, jolloin liikkeiden harjoittelussa on paljon kulmikkuutta ja jäykkyyttä. Kehittyneissä harjoitteissa korostuu ki-energian hyväksikäyttö ja liikkeen jatkuvuus. Sen takia oikeanlaiset liikkeet ovat sulavia ja oma tasapainon siirto on nopea. Hoi Jeon Moo Soolille ovat tyypillisiä lähietäisyyksien lukkotekniikat sekä alasviennit. Toinen tyypillinen lajin ominaisuus on kaarevat ympyräliikkeet ja siksi lajin nimi tarkoittaakin suomeksi ympyräliikettä hyödyntävää taistelutaitoa. Kantavana ajatuksena ja yhtenä pääperiaatteista on vastustajan hyökkäyksen liike-energian hyväksikäyttö. Ympyräperiaate puolestaan tarkoittaa liikkeen jatkuvuutta siten, että se ei pysähdy ennen kuin vastustaja on tehty vaarattomaksi. Kotimaastaan johtuen lajin katsotaan kuuluvan ns. moodo-lajeihin. Se on yleisnimitys korealaisille lajeille, kuten budo japanilaisille.


Itsepuolustuksellisten taitojen lisäksi HJMS kehittää harrastajan fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia. Terve keho ja mieli mahdollistavat hyvän itsepuolustustaidon kehittymisen.


Hoi Jeon Moo Sool kehittää:
Kehontietoisuutta
Keskittymiskykyä
Koordinaatiota
Liikkuvuutta
Lihaskuntoa ja voimaa
Tasapainoa


Hoi Jeon Moo Sool on monipuolinen taistelutaito, jonka filosofia pohjautuu alkuperäiseen kamppailutaidon filosofiaan; kykyyn voittaa itseään fyysisesti vahvempi ja kooltaan isompi hyökkääjä nopeasti ja tehokkaasti.


Osa-alueet

HJMS on jaoteltu tekniikoidensa osalta 8 eri osa-alueeseen. Tärkeimpinä osa-alueina Suomessa ovat Ho Sin Sool eli itsepuolustus sekä Kyorugi eli ottelu.


Ho Sin Sool - Sisältää lukkotekniikat, heitot, maahanviennit sekä kehon akupisteisiin kohdistuvat tekniikat.
Kyorugi - Otteleminen on enemmän menetelmä kuin tekniikkakokoelma. Ottelemisen kautta harrastaja voi testata oman itsepuolustuksellisen tasonsa turvallisissa olosuhteissa. Ottelut ovat täyskontakti otteluita.
Jok Sool Do - Potkutekniikka sisältää potkujen lisäksi erilaisia liikkumiskuvioita.
Hoi Jeon Moo Do - Käsitekniikka sisältää lyöntejä, torjuntoja, hallintaotteita sekä irrottautumisia.
Nak Pop - Putoamistekniikka sisältää 8 perusputoamisen lisäksi kehonhallinnan harjoitteita kuten akrobatiaa.
Kom Sool Do - Miekkatekniikka.
Bong Sool Do - Keskipitkän kepin tekniikka.
Tang Bong Sool Do - Lyhyen kepin tekniikka.
Koung Kang Che Cho - In Seon Hwangin kehittämä kehonhoitomenetelmä.


Hoi Jeon Moo Sool harrastuslajina

HJMS koostuu kahdesta osasta Koung Kang Che Cho harjoitteista sekä itsepuolustus harjoitteista. Koung Kang Che Cho harjoittelu koostuu erilaisista liikkeistä jotka aktivoivat kehon pinnallisia sekä syviä lihaksia. Koung Kang Che Cho harjoitteet muokkaavat kehoa ja parantavat harrastajan kehon hallintaa, koordinaatiota, liikkuvuutta, tasapainoa sekä aineenvaihduntaa. Lajina HJMS tarjoaa myös harrastajalleen koko ajan kehittyvän, monipuolisen itsepuolustuslajin. Siinä kehittyy teknisen taidon lisäksi fyysinen kunto, sillä harjoitteluun kuuluvat tehokkaat ja monipuoliset lihaskunto- sekä aerobiset harjoitteet. Lajin harrastaminen aloitetaan noin kolme kuukautta kestävällä peruskurssilla, jonka jälkeen suoritetaan vyökokeessa keltainen vyö. Keltaisen vyön suorittamisen jälkeen siirrytään harjoittelemaan muiden värivöiden kanssa.


Hoi Jeon Moo Sool on myös kilpailulaji

Suomessa Hoi Jeon Moo Sool-harrastajat kuuluvat Oriental Moo Do-liittoon, jonka alaisuuteen kuuluvat myös Han Moo Do ja Tae Kwon Do. Hoi Jeon Moo Sool-kilpailuja järjestetään kansallisella tasolla vuosittain ja HJMS-harrastajat voivat osallistuvat myös muihin Oriental Moo Do-liiton alaisiin kilpailuihin. Kilpaileminen ei ole harjoittelun päätarkoitus, mutta se antaa lajin harrastajalle realistisen itsepuolustustuntuman. Eri kilpailumuotoja ovat mm. täyskontaktiottelu, itsepuolustusnäytös, erikoispotkukilpailu ja vapaaohjelma. Maailmanmestaruudesta Hoi Jeon Moo Soolissa on kilpailtu tähän mennessä seitsemän kertaa.


Hoi Jeon Moo Soolin MM-kisaisäntinä ovat toimineet:

1990 Etelä-Korea
1993 Meksiko
1995 Suomi
1998 Brasilia
2000 USA
2004 Meksiko
2009 Bahrain

Leirit

Harjoitteluun kuuluu oleellisena osana myös leirit. Leiri on yleensä 2-3 tuntia kestävä, johonkin tiettyyn aiheeseen keskittyvä intensiivinen harjoitus, joka järjestetään jonkin seuran harjoitussalilla. Leirin tarkoituksen on syventää harjoittelin osaamisen tasoa. Leirit vetää aina Suomen pääopettaja Inseon Hwang 7 dan.